Kokie augalai žydi pavasarį

Vos tik sušyla orai, gamta ima agti, žydėti, svibti ir čiulbėti. Po žiemos ramybės vėl galime iš naujo pajausti visomis juslėmis primirštus gamtos vaizdus, užuosti besiisklaidžiančius ir žydinčius augalus, o kur visa, atrodo, išprotėjusių giesmininkų balsų įvairenybė.

Darželiuose jau nustojo žydėti snieguolės, bet pats laikas prisiminti kokie dar ryškiaspalviai didesni ar mažesni mus džiugina nuo pat ankstyvo pavasario. 

Geltonas galvas vieni pirmųjų kelia ankstyvieji šalpusniai, o nuo bičių ima dūgzti kvepiantys blindės medžiai. 

Baltus žiedus kelia mažyčiai ankstyvių augalėliai, kurie vos peržydėję nunyks ir vėl pasirodys tik kitais metais. Baltus ar geltonus žiedus skeidžia plukės, ant kurių tuojaus pat pamatysite ir musę zvimbeklę. Nepamirškime ir nuostabaus grožio lieknosios plukės.

Miške šalia mėlynų žybuoklių kupstų (būna ir alyvinio ar net balto atspalvio) pamatysiste pipirlapes, jų žiedus atrasite tik atidžiai pasklaidę lapus ir radę slapukaujančius alyvinio atspalvio žiedelius. 

O kaip gi be rūtenių ir pavasarinių palėžirnių? Šių ryškių žiedų tikrai nepraleisite pamatę miško paklotėje. Tuo tarpu su žalčialunkių elkimės pagarbiai, apžiūrėję palikime augti ir nointi savo ryškiaspalves uogas.

Jei išsiruošite į brandų pušyną ieškoti briedžiukų, jums kelią gali pastoti šilagėlės

Pavasarį stebėti žydinčius augalus daug lengviau, nes jų dar ne tiek daug ir juos lengviau pastabėti iš toli, kol jų neužgožia kita vešli augalija. 

Straipsnis papildytas: 10 balandžio, 2024

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

Komentarai