Kaip virti troškinius katile

Vasara – metas kai keletą savaitgalių praleidžiame gamtoje su šeima ir draugais. Tuomet kompanija susirenka nemaža, pabuvus gryname ore visi išalksta ir nori suvalgyti kažką lengvo, bet sotaus. Prireikus pagaminti didelį kiekį maisto gamtoje, į pagalbą ateina didelis katilas ir daržovės. Daržovių vasarą rasime šviežių bei įvairių, belieka turėti laužą ir kur pakabinti katilą virš jo.

Vien daržovių troškinys galimas, tačiau jei kompanijoje yra vyrų – toks troškinys daug pagyrų nesulauks. Teks į šaltkrepšį dėtis šviežios mėsos, kuri kartu su viena atšaldyta kapsule (pripildyta mėlyno skysčio ir užšaldyta) padės mėsai išlikti vėsiai net ir iki vakaro. Tad nusprendžiame keletą klausimų dėl sudedamųjų dalių ir pirmyn smulkinti daržovių.

Mėsa gali būti įvairi

  • Patogiausias variantas – malta mėsa. Siūlyčiau maišytą jautieną su kiauliena. Tačiau visų skoniai skirtingi. Malta mėsa išspręs pjaustymo vietoje problemą.
  • Sprandinės. Nesvarbu kiaulienos ar jautienos, abi minkštos ir skanios. Pakankamai greitai bus paruoštos, gerai tinka troškinimui. Jei pasirinkote šį variantą – galite mėsa susipjaustyti jau namie, kur turite gerą peilį ir tvirtą pjaustymo paviršių.
  • Kumpinė, nugarinė ir t.t. žodžiu kita mėsa nei sprandinė. Greitam troškinimui su daržovėmis – nerekomenduoju. Tokią mėsa teks gana ilgai troškinti, kad ji taptų minkšta, o laiko gamtoje ne visada yra, ypač kai visi jau trypčioja aplinkui su gurgiančiais pilvais.
  • Mėsos konservai. Manau, kad tai būtų pats geriausias variantas, nes tokia mėsa net ir būdama šiltame ore nesuges. Kol kas troškinti su paruošta mėsa neteko, tad jei išbandysite – pasidalinkite rezultatais.
  • Paukštiena. Kadangi apdirbimo laikas gana trumpas – troškiniui labai tiks.

Daržovės

  • Bulvės. Aš neesu nusiteikęs prieš jas, tačiau kai kurie žmonės jų privengia, dėl dietinių ar kitų sumetimų. Paprastai tokiame troškinyje bulvės sudarytų apie 1/4 visų sudedamųjų medžiagų svorio, bet jei nemėgstate – pakeiskite kažkuo kitu.
  • Svogūnai ir česnakai. Būtinas troškinio atributas. Į troškinį dedama pačioje pradžioje kai apkepama mėsa. Pirma svogūnai, paskui česnakai.
  • Morkos. Dažniausiai viena ilgiausiai minkštėjančių daržovių – dedama pradžioje.
  • Paprika, pomidorai. Paprikas smulkinti gana sudėtinga, tačiau ir jau susmulkintų nelabai rasite. O pomidorų į troškinį dedu dažniausiai iš skardinės. Patogiausia, kai jie būna smulkinti ir lupti. Alternatyva – tik lupti, bet nesmulkinti, tačiau vėliau juos teks gaudyti po puodą, kad sumaigytumėte.
  • Cukinijos. Labai geras, daug vietos puode galintis užimti ingredientas. Imame jauną cukiniją, ją pjaustome stambiais kubeliais. Į puodą dedama pabaigoje.
  • Kalafiorai, brokoliai. Susmulkiname, sulaužome ir į puodą dėsime pabaigoje.
  • Vakuoti kukurūzai. Tiesiog nusunkite ir berkite į troškinį pabaigoje. Jei dėsite anksti, jie suvirs ir nebesijaus skonio.
  • Kitos daržovės. Yra dar nemažai daržovių, kurių variacijos tikrai tiktų troškiniui, telieka išbandyti. Tai būtų: šparaginės pupelės (kurios naudojamos su visomis ankštimis), porai, salierai, kopūstai, ropės ir roputės, burokėliai, ridikai, pastarnokai, žirniai, baklažanai, patisonai, moliūgai.

Prieskoniai

Prieskoniai, jų derinimas – sudėtingas klausimas. Todėl neeksperimentuoju bandydamas išgauti daugybės skonių ir poskonių. 2-3 pagrindiniai prieskoniai, neskaitant druskos ir pipirų, suteiks gerą skonį. Siūlau rinktis kažką iš šių:

  • Raudonėlis
  • Isopas (Juozažolė)
  • Čiobrelis
  • Salieras
  • Petražolė
  • Krapas

Keletas veikiančių receptų

Žymos:
Straipsnis papildytas: 4 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai