Tarkuoti krienai

Pavasaris ir ruduo – geriausias laikas kasti krienus, nes tuomet šaknys sukaupę daugiausia maisto medžiagų. Pavasarį jos laukia, kai sušilus orui galės išleisti didžiulius lapus, o atėjus rudeniui kaupia atsargas žiemai.

Jei pavasarį žemės jau nebekausto įšalas, pamatysime pasirodančius krienų lapelius, kurie bus alyvinės spalvos, labiau ūgtelėję bus įgavę žalią spalvą.

Jei pavasaris vėlyvas, nauji krienų lapai neskuba išlįsti, tad geras būdas juos aptikti – ieškoti sudžiuvusių pernykščių lapų. Jie išduoda kurioje vietoje kasdami rasite gerą krieno šaknį.

Kasant krienus reikalingas tvirtas kastuvas ir kantrybė. Krienų šaknys kartais driekiasi gilyn, kartais auga horizontaliai, tad norint kuo didesnę šaknies dalį išsikasti, gali tekti nemažai paprakaituoti. Jei krienus imsite traukti rankomis, didelė tikimybė, kad šaknis nutrūks, o jums liks tik mažas šaknies gabalėlis, tad daugiau naudokitės kastuvu, o ne vien rankomis.

Krienų tarkavimas ir marinato paruošimas

  • Iškastus krienus nuplauname ir apskutame.
  • Sudėtingiausia dalis – krienų tarkavimas. Tam geriausiai tinka elektrinės bulvių tarkavimo mašinėlės, galima tarkuoti ir rankomis, tačiau bus „daug liūdniau”.
  • Sutarkavus krienus jau galima naudoti, tačiau bus daug skaniau jei užpilsite marinatu. Jis ruošiamas taip:
    • 0,5 l vandens
    • 1 kupinas šaukštas druskos
    • 1 kupinas šaukštas cukraus
    • 2 šaukštai acto
  • Paruoštą marinatą sumaišome su 1 l tarkuotų krienų,  sudedame mišinį į mažus sandariai uždaromus stiklainius, laikome vėsioje vietoje.
  • Užpylus marinatu, prieš vartojimą reikia leisti šiek tiek pastovėti.

Krienai linkę išgaruoti, tad ruoškite tokį kiekį, kokį žadate greitai sunaudoti, pastovėjęs krienas tampa nebe toks aštrus, gali atsirasti kartokas skonis.

Marinato receptas pagal J. K.

Ką daryti, kad tarkuojant krienus negraužtų akių?

Visi žino, kad krienai turi aštrų ne tik skonį, bet ir kvapą. Tad jei nusprendėte patys tarkuoti krienus tai darykite gerai vėdinamoje patalpoje. Taip pat galite būti užsidėję dujokaukę, ar tiesiog atvėrę langus ar įjungę virtuvės gartraukį (šį efektyvų metodą patvirtino net du bandžiusieji žemiau komentaruose).

Taip pat skaitykite

Galerija

Straipsnis papildytas: 16 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai: 21

  1. zita parašė:

    Ar krienai turi kokių nors gydomųjų savybių? Ar tik šiaip kaip prieskonis? Aš prieš Kūčias tarkavau su bulvine el. tarka. Tai tie garai taip pramušė man nosį ir kvėpavimą, iš nosies ir atsikosėjau pūlingais kruvinais snargliais.Tris paras negalėjau išeiti iš kambario į lauką dėl skrepliavimosi. Po Naujų metų kreipiausi į gydytoja, pasirodo pratrūko sinusitas (išsivalė) bronhai, praėjo plaučių uždegimas. Nenaudojau jokių antibiotikų, jokių vaistų tik nosį ištepdavau šaltalankių aliejumi. Iš sinusito liko tik pipiriuko dydžio dėmelė. Jau gegužis o aš stebiuosi, kad aš nebenaudoju jokių vaistų.
    Labai norėčiau sužinoti ar galėjo krienai tai padaryti? Nes taip buvo užėmę kvapą, kad aš ir ašarojau ir dusau vos nepraradau sąmonės. Ir tik kai pradėjau vemti ir per nosį pasileido pūliai su krauju atpalaidavo ir aš atsistojau. Na iki šiol viskas labai gerai. Ar galėjo krienai šitaip man padėti?

  2. Žolininkas parašė:

    Zita, labai įdomus ir vaizdingas pasakojimas. Ar krienai veiksmingi prieš sinusitą tvirtinti tikrai negalima, tačiau, kad Jūsų atveju jie galėjo pagelbėti labai tikėtina. Matyt tik krienų stipraus gleivinės sudirginimo ir reikėjo, kad sinusitas išsivalytų.

  3. vita parašė:

    sveiki, man budavo umi sloga ir deka ju, panasiai kaip zitai, jau nemazai metu umios slogos nebeturiu :)

  4. Julia parašė:

    Na o as kankinaus su kosuliu 2menesius.Sausas kosulys iki dusulio: tyrimai,rentgenas,antibiotikai-3kursai.Jokio prasviesejimo.Atradau krienu recepta ir ka manot net nepastebejau kaip kosulys praejo. Paprasciausiai sutarkuotus krienus sumaisiau su medumi.Tris kart per diena po arb.sauksteli sios tyreles i burna ir ciulpti. Skonis zinoma nekoks…bet gi cia vaistukai :)

  5. Daina parašė:

    Mano mama sako, kad, pagal rusus, krienų šaknis galima kasti tais mėnesiais, kurių pavadinime yra raidė R (mart, aprelj … sentjabrj, oktjabrj, nojabrj ir visa žiema :), reiškia, netinka kasti nuo gegužės (maj) iki rugpjūčio (avgust) imtinai.
    Mes krienus sumalame mėsmale į celofaninį maišelį, tad ašaroti tenka neilgai – kol užpilame marinatu ir sudedame į stiklainiukus.
    Dalį krienų šaknų, suvynioję į popierių ir celofaną padedame į šaldytuvą (geriausia būtų vėsus rūsys) – viduržiemy jas išsitraukus, parą ar dvi pamirkius, galima vėl šviežių krienų primalti.

  6. Roma parašė:

    Krienas puikiai valo organizmą. Šiandien paruošiau „Krenovinka” pagal prof. I.P. Neumivakino receptą. Dalinuosi 05 ltr degtinės, 50 g. tarkuotų krienų, 1-2 valg. šaukštai mešaus, ir citrinos sulčių pagal skonį. Viską sumaišyti, palaikyti bent keletą dienų ir gerti vakare po 30-50 g.

  7. Laurynas parašė:

    Teigiama, kad krienai skatina virškinimą, turi antibakterinių ir diuretinių savybių, jų kompresai slopina reumatinius, artritinius ir sėdmeninio nervo uždegimo sukeltus skausmus.
    Minimalų aprašymą rasite čia http://www.zalumosspektras.lt/?page_id=1207

  8. Paulė parašė:

    Man praėjo pilvo putimas, manau, jog krienas sunaikino žarnyne bakterijas.

  9. juris parašė:

    Taigi, geri vaistai

  10. j parašė:

    Kodėl nerašote prie recepto, kad reikia dujokaukės. Sumalti sumaliau, bet vos galo negavau.

  11. Kastis parašė:

    Kad neverkt: tarkuokit po įjungtu garų surinktuvu. Padeda.

  12. Edvinas parašė:

    TIKRAI padeda įjungtas gartraukis ir atidarytas virtuvės langas. Viską pasidariau bute, žiūrėsim, ragausim, kas gavosi,,,

  13. Gražina parašė:

    Krienus tarkavau,pasidėjus ant palangės,prie atviro lango,tai puse bedos,bet kelios ašaros vistiek nuredėjo.

  14. Deividas parašė:

    Čia valgomų šaukštus ar arbatinius cukraus ir druskos

  15. Aldona parašė:

    Deividui. ŠItas krienų receptas pagal mane pats pačiausias. Nejuoduoja, laikosi ilgai.
    Tas pasakymas šaukštas yra labai reliatyvu. Šaukštas šaukštui nelygu . Kiniškas skiriasi nuo smetoniško.
    Dedu 1,5 duonkepės šaukšto, kas atitinka pilną su kaupeliu sriubos šaukštą.
    Tolesnis klausimas – o actas koks? Aš dedu 9%.

  16. Mindaugas parašė:

    Su plaukimo akiniais ir respiratoriumi labai gerai tarkuojasi

  17. Al. parašė:

    Iš krienų tarkavimo ne mažesnė nauda nei iš valgymo. Pernai tarkavau pirmą kartą, nes anksčiau pirkdavau gatavus. Tai praėjo astma ilgam laikui, taip išsivalė plaučiai. Šiais metais tarkuoju specialiai, bet tokio kaifo nepatiriu- iki org. toli. Gal trukdo ašaros.

  18. Danutė parašė:

    O aš šiandien susmulkinau su blenderiu, užpyliau marinato, vėl pabirbinau ir nusiverkiau, kai atidariau ir kol sudėjau į stiklainiukus. Nosis išsivalė!.. :))

  19. VD parašė:

    Geriausia tarkuoti elektrine tarka po gartraukiu, padarius didžiausią trauką. Verkti tikrai nereikės. Šiandien taip tarkavau…

  20. Janina parašė:

    Užsidėjus akinius nuo saulės šalikų apviniojau nosį ir burną užsidėjus pirštinės ir nepajutau kaip sutaria su su paprasta tarka

  21. augenija parašė:

    aš tarkuoju su elektrine tarka prie atviro lango supilus marinata tada dar su blenderiu būna smulkiau

Komentarai