Gilių kava

Jau paruoštos gilių kavos galima įsigyti įvairiose parduotuvėse, tačiau kava iš pačių surinktų gilių visuomet bus skanesnė ir tuo labiau sveikesnė. Toliau mano sužinotas gilių kavos receptas.
Ruošimo būdas ir vartojimas
Prisirinkę prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritę gilės gali būti žalios, rudos ar dalinai rudos. Šiek tiek palaikius jos visos paruduoja. Jei giles rinkote nuo žemės reiškia jos yra jau prinokusios kad ir kokios spalvos būtų. Toliau seka gana kruopštus kavos ruošimo procesas:
- Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite
- Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštėja
- Išvirtas giles susmulkinkite. Labai patogu permalti mėsmale.
- Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.
- Jei gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).
Kava paruošta ir ją galime naudoti kaip ir paprastą pupelių kavą. Geriausias kavos gaminimo būdas – paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepakankmai stipri). Kai kurie žmonės mėgsta gerti natūralią, tačiau žymiai skaniau su pienu.
Liaudis gilių kavą naudojo ne tik kaip skanų gėrimą, bet ir kaip sutraukiančiai veikiantį vaistą esant pilvo skausmams, vidurių laisvumui.
Lietuviškas video, kaip laukinėmis sąlygomis pasigaminti gilių kavos.
2012.09.22
Keliaudami gamtoje radome gilių tad pabandėm laukinėmis sąlygomis pasigaminti gilių kavos. Gamybos procesas galerijoje. Namuose skrudinant viskas gautųsi kiek estetiškiau nei gamtoje ant laužo :)
Gaminame gilių kavą namie
- Giles ruošiame išaižymui
- Nuplautos ąžuolo gilės ruošiamos skrudinimui
- Išgliaudytos ąžuolo gilės
Gaminame gilių kavą laukinėmis sąlygomis
- Sugrūdam paskrudintas giles smulkiau ir galima plikyti
- Dar paskrudinam ir padžiovinam virš ugnies kad būtų visiškai sausos ir kietos
- Išlupame giles iš kevalo
- Pakaitinam giles kol oda atšoka ir gilės ima trūkinėti