Kmynų dedama į duoną, jais gardinamos salotos, mėsos gaminiai. Kmyno sėklos malonaus aromato, kiek deginančio skonio. Kmynus sutiksime augančius laukuose, pakelės, kartais net miško pievose. Surinkti kmynai ne tik puikus prieskonis bet ir vaistinėmis savybėmis pasižymintis augalas. Sinonimai Lietuvių liaudis paprastąjį kmyną taip pat vadino: akmynas, ikmynas, kemelis, kemelys, kimelis, kimynai, kimulis, kvynas. Kontraindikacijos Didelis kiekis […]

Skaityti visą straipsnį Kmynas, paprastasis (lot. Carum carvi L.)

Lietuvoje rabarbarus auginame daržuose ir soduose,  mėgstame jų saldžiarūgščius lapkočius. Vaistinėmis savybėmis pasižymi rabarbarų šaknys, jos turi kartumynų, naudojamos viduriams laisvinti. Pavasarį jaunus rabarbaro lapkočius naudojame iš karto nuskintus, kartais valgome su cukrumi. Jaunuose kotuose esančios medžiagos padeda iš organizmo šalinti toksines medžiagas, pagerina žarnyno veiklą. Tačiau peraugę lapai kaupia nedidelius organizmui kenksmingos rūgšties kiekius.

Skaityti visą straipsnį Rabarbaras, daržovinis (lot. Rheum rhabarbarum L.)

Ramunėlė itin vaistingas augalas, kurio žiedų preparatus liaudis naudojo vidaus ir išoriniams negalavimams gydyti. Arbatos skatina prakaitavimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą, jos galima duoti mažiems vaikams esant vidurių pūtimui. Ramunėlių nuoviras gydo kojų bei rankų prakaitavimą, stiprina plaukų šaknis. Kompresais gydomi furunkulai, nudegimai bei egzemos. Tinkamoje augti dirvoje ši vaistažolė gali tapti piktžole.

Skaityti visą straipsnį Ramunė, vaistinė (lot. Matricaria recutita L.)