Kodėl rudenį lapai keičia spalvas ir nukrenta

Iki šiol galvojau, kad rudenėjant lapai ima keisti spalvas po pirmųjų šalnų. Manau, kad daugelis galvojate panašiai, tačiau nusprendžiau pasidomėti ar tai iš tikrųjų tiesa ir buvau nustebęs, kad mano ankstesnės žinios, šiuo klausimu, buvo absoliučiai neteisingos. Vien tai primena, kad turimą informaciją visuomet reikia pasitikrinti bei atsinaujinti. Mokslas nuolatos atranda naujų paaiškinimų, o mes ne visada išdrįstame suabejoti savo žinių teisingumu.

Lapai – medžio maisto medžiagų gamyklos, kur anglies dvideginis su vandeniu veikiamas saulės šviesos paverčiamas deguonimi ir gliukoze. Atėjus rudeniui dienos ima trumpėti, mažėja saulės šviesos ir artėja laikas kai lapai nebebus naudingi medžiui, o tik padarys jį lengviau pažeidžiamą. Žiemą medžiai neturi galimybės gauti tiek vandens kiek šiltuoju metų laiku, nes žemės paviršius sušalęs. O dienos  trumpos, tad ir saulės šviesos nėra daug. Lapai tokiu metu efektyviai gaminti gliukozės negali.

Jei lapai nėra reikalingi orams atšalus, tai argi būtina juos numesti ir vėl auginti iš naujo? Žiemą lapai medžiams sukeltų pavojų būti nulaužtiems, nes ant didelių plotų ir šakų struktūros galėtų susikaupti daug sniego, kurio neatlaikę šakos išlūžtų (taip dažnai nutinka kai netikėtai iškrenta sniegas vėlai pavasarį ar anksti rudenį). Ne gana to, nemažai lapų šiltuoju metu būna apgadinami kenkėjų (lapsukiai, karkvabaliai ir kiti) ir nebevykdo arba neefektyviai vykdo fotosintezę.

Lapų spalvos

Rudenį lapai praranda savo žalią spalvą, kai iš jų pasišalina (suyra) chlorofilas. Dar būdami žali lapai turi kitų spalvų (geltonos ir oranžinės), tačiau jos nėra matomos, nes žaluma absoliučiai dominuoja ir jas uždengia. Skirtingų medžių lapai rudeniui atėjus yra linkę būti oranžiniai, geltoni ar rudi, tai priklauso nuo to kas juose lieka pasišalinus chlorofilui. Geltoną spalvą suteikia lapuose esantys ksantrofilai, o oranžinę – karotenoidai. Raudoną spalvą suteikia lapuose esantis antocianinas, kuris tampa raudonas tik paveiktas žemesnės temperatūros (tačiau ne šalnos).

Spalvoti lapai vis dar kabo ant šakų galiukų ir krenta pamažu, kol galiausiai būna paveikti šalnos. Žema temperatūra galiausiai verčia lape suirti ir ten buvusius karotenoidus, ksantrofilus bei antocianinus. Šioms medžiagoms išnykus lapas tampa rudas.

Atidžiau žvelgdamas į lapų spalvas pabandžiau juos nufotografuoti ir kuo arčiau. Rezultatai žemiau galerijoje.

Galerija

 Informacijos šaltiniai

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Anthocyanin
  • http://dnr.wi.gov/org/caer/ce/eek/veg/trees/treestruecolor.htm
  • http://www.sciencemadesimple.com/leaves.html
  • http://www.baltvita.lt/lt/maisto_priedai_dazikliai/antocianinas
Straipsnis papildytas: gruodžio 11, 2017

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

  1. Guoda parašė:

    Aciu labai uz paaskinima! gamta – nuolat stebinanti!

Komentarai