Salieras, valgomasis (lot. Apium graveolens L.)

Sinonimai

Lietuvių liaudis valgomąjį salierą taip pat vadino: bitūnė, mirgeliai.

Kontraindikacijos

Pasitaiko salierams alergiškų asmenų. Taip pat salierų preparatų nerekomenduojama naudoti asmenims, sergantiems lėtiniu inkstų nepakankamumu.

Vaistinės savybės

Salieruose besikaupiančios medžiagos pasižymi skausmą malšinančiomis, bakterijas naikinančiomis, medžiagų apykaitą gerinančiomis, apetitą didinančiomis, miego kokybę gerinančiomis, lytinį pajėgumą didinančiomis savybėmis.

Dėl to salierų preparatai naudojami esant neurozėms, sergant gastritu, cukralige, esant skrandžio opoms, esant šlapimo takų akmenligei.

Salierų preparatai išoriškai naudojami esant odos susirgimams: dilgėlinei, dermatitui; taip pat opoms, pūlingoms žaizdoms gydyti.

Rinkimas ir laikymas

Vaistinei žaliavai renkami valgomųjų salierų vaisiai ir šakniavaisiai.

Šakniavaisiai kasami arba raunami rudenį rugsėjo-spalio mėnesiais. Nuo jų nuvalomos žemės, nupjaunamos smulkios šaknelės. Tuomet šakniavaisiai užpilami durpėmis arba smėliu ir laikomi rūsiuose.

Ruošiant valgomųjų salierų vaisius reikalingi antrus metus augantys augalai. Tuomet jiems pradėjus brandinti sėklas (rugsėjo viduryje) nupjaunama antžeminė augalo dalis, atskiriami žiedynai su sėklomis ir surišus pakabinama baigti nokti ir džiūti. Pakabinama žiedynais žemyn, o po jais patiesiama medžiaga nuo kurios vėliau bus lengva susemti išbyrėjusius vaisius. Visiškai sudžiuvę vaisiai pilami į popierinius maišelius ir laikomi sausoje ir vėsioje vietoje. Vartoti tinka iki 3 metų.

Augale aptinkamos cheminės medžiagos

Sėklose:

  • furokumarinai
  • flavonoidai
    • apigenas
    • izokvercitrinas
  • eterinis aliejus
    • limonenas
    • selinenas

Lapuose:

  • mineralinės medžiagos
    • geležis
    • jodas
    • kalcis
    • magnis
  • vitaminas C

Šaknyse:

  • eterinis aliejus
    • cimenas
    • metiletilheksanas
    • ocimenas
  • rūgštys
    • acto
    • asparagino
    • cholino
    • inozito
    • manito
    • sviesto
  • mineralinės medžiagos
    • fosforas
    • kalcis
    • kalis
    • magnis
    • natris
  • krakmolas
  • gleivės

Naudojimas maistui

Salierai plačiai naudojami maistui. Dažniausiai kepami, verdami, rečiau naudojami švieži. Skonis bei kvapas itin stiprus, tad nesaikingai naudojant gali užgožti kitus ingredientus.

Su salierais ruošiamos salotos, mišrainės, tinka žuvies, vištienos patiekalų garnyrui, prie bulvių. Dažnai naudojama kaip aromatinė daržovė sriuboms, troškiniams paskaninti.

Salieras labai dažnai dedamas verdant vištienos sultinius.

Paplitimas

Lietuvoje savaime neauga. Auginama vienintelė rūšis – valgomasis salieras. Auginamos skirtingos veislės.

Kiti faktai

  • Kai kurios salierų veislės neaugina stambių šakniavaisių, tačiau pasižymi išskirtinai vešliais ir stambiais lapkočiais, kurie ir naudojami maistui.

Naudotos literatūros sąrašas

  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4
  • [87] Gudžinskas, Zigmantas. „Lietuvos induočiai augalai“ Vilnius: Botanikos instituto leidykla, 1999. ISBN 9986-662-14-1
Straipsnis papildytas: sausio 24, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai