Runkelis, paprastasis (lot. Beta vulgaris L.)

Nereikėtų suprasti, kad runkelis tai tik dideli, liaudiškai vadinami „burokai“. Dažniau maistui auginamas raudonasis burokėlis, kuris yra paprastojo runkelio porūšis.

Sinonimai

Lietuvių liaudis paprastąjį runkelį taip pat vadino: barkštis, batvinis, brokas, burokas, sviklius.

Kontraindikacijos

Paprastojo runkelio nerekomenduojama naudoti kai viduriuojama, asmeniui padidėjęs kraujo krešumas.

Vaistinės savybės

Runkeliuose esančios medžiagos pasižymi žarnyno peristaltiką bei žarnyno sekreciją gerinančiomis savybėmis.

Runkelių preparatai naudojami esant mažakraujystei, sutrikus medžiagų apykaitai, užkietėjus viduriams, suprastėjus kraujo kokybei, esant antsvoriui. Kartais vartojamos sergant peršalimo bei širdies ligomis.

Rinkimas ir laikymas

Gydomosiomis savybėmis pasižymi runkelių švieži lapai bei šakniagumbiai.

Lapai skinami birželio – rugpjūčio mėnesiais ir vartojami švieži, konservuoti ar virti.

Runkelio šakniagumbiai kasami rugsėjo – spalio mėnesiais. Nupjaunami lapai, nuvalomos žemės, kartais nupjaunamas plonas šaknies galiukas. Toliau laikoma vėsiuose rūsiuose, kartais kaupuose. Optimaliausia laikyti +2 – +3 laipsnių temperatūroje.

Augale aptinkamos cheminės medžiagos

Šakniavaisiuose:

  • sacharidai
    • fruktozė
    • gliukozė
    • sacharozė
  • pektinai
  • leukoantocianinai
  • beatinai
  • vitaminai
    • B1
    • B2
    • B6
    • B12
    • C
    • PP
  • karotinoidai
  • pantotenas
  • organinės rūkštys:
    • folio
    • bei kitos
  • baltymai
  • aminorūgštys:
    • arginino
    • histidino
    • lizino
    • valino
  • makroelementai
    • geležis
    • magnis
    • kalis
    • kalcis
  • jodo druskos

Lapuose:

  • askorbo rūgštis
  • flavonoidai
  • folio rūgštis

Naudojimas maistui

Runkeliai plačiai naudojami maistui. Jie naudojami švieži, marinuoti, sūdyti, rauginti, virti. Iš jų ruošiamos salotos, mišrainės, garnyrai, spaudžiamos sultys, verdamos sriubos.

Paplitimas

Lietuvoje savaime neauga. Auginama keletas porūšių bei daugybė veislių, kurios išsiskiria skoninėmis savybėmis, šakniavaisių bei lapų forma ir spalva, raštais. Kai kurie porūšiai skirti maistui išaugina geresnį lapų derlių, kiti pasižymi didesniais šakniavaisiais.

Kiti faktai

  • Auginamos pašarinės runkelių veislės skirtos gyvuliams šerti.
  • Iš cukrinių runkelių gaminamas cukrus.

Naudotos literatūros sąrašas

  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [87] Gudžinskas, Zigmantas. „Lietuvos induočiai augalai“ Vilnius: Botanikos instituto leidykla, 1999. ISBN 9986-662-14-1
Straipsnis papildytas: sausio 23, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai