Pipirmėtė, paprastoji (lot. Mentha × piperita L.)

Sinonimai

Lietuvių liaudis pipirmėtę taip pat vadino: mėta, šaltmėtė, šaltmėtrė.

Kontraindikacijos

Pasitaiko asmenų alergiškų pipirmėtėms. Taip pat nerekomenduojama naudoti sergant tulžies akmenlige.

Vaistinės savybės

Pipirmėtės preparatai pasižymi pykinimą slopinančiomis, virškinimą gerinančiomis, žarnyno spazmus mažinančiomis, dezinfekuojančiomis, skausmą malšinančiomis savybėmis. Pipirmėtės žaliava naudojama įvairiuose gydomuosiuose mišiniuose kurie skirti gydyti kraujagyslių ligas, nemigą, bronchitą, slogą, jūros ligą, neurozes.

Liaudies medicinoje pipirmėtės naudotos esant pilvo skausmams, pykinant, viduriuojant, esant blogai savijautai bei depresijai.

Rinkimas ir laikymas

Vaistinei žaliavai renkami pipirmėčių lapai. Tai daroma du kartus metuose. Pirmą kartą žolė pjaunama prieš žydėjimą arba žydėjimo pradžioje, antrą kartą pjaunama augalams atžėlus – rudenį.

Tik surinkus stambesni lapai nuskinami ir džiovinami atskirai, likę stiebai su smulkesniais lapais džiovinami gerai vėdinamoje vietoje arba džiovykloje, kuri žildoma iki 35 laipsnių. Baigus džiūti, likę lapai nubraukiami ir baigiami džiovinti kartu su visais lapais. Paruošta žaliava laikoma popieriniuose maišuose atskirai nuo nuo kitų žaliavų. Tinkamai laikoma gali būti naudojama iki 1,5 metų.

Augale aptinkamos cheminės medžiagos

Lapuose

  • karotinas
  • raugai
  • vitaminas C
  • oleanolio rūgštis
  • ursono rūgštis
  • mineralinės medžiagos
  • eterinis aliejus, kuriame:
    • mentonas
    • mentolis
    • mentuferonas
    • pulegonas

Naudojimas maistui

Jauni švieži lapai gali būti naudojami įvairių patiekalų, gaiviųjų gėrimų skonio ir aromato pagerinimui.

Paplitimas

Hibridas, niekur savaime neauga. Lietuvoje gana dažnai auginama kaip dekoratyvinis – aromatinis augalas.

Kiti faktai

  • Pipirmėtės dažnai serga rūdlige, tokie augalai yra netinkami vaistinės žaliavos ruošimui.
  • Augalas medingas
  • Pipirmėtės plačiai naudojamos konditerijos, parfumerijos, maisto, farmacijos pramonėje.
  • Eterinis aliejus naudojamas įvairiems gaminiams aromatizuoti: maisto patiekalams, saldainiams, gėrimams, higienos priemonėms.

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [87] Gudžinskas, Zigmantas. „Lietuvos induočiai augalai“ Vilnius: Botanikos instituto leidykla, 1999. ISBN 9986-662-14-1
Straipsnis papildytas: sausio 11, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai