Apie medų iš parduotuvės

Kaip išsirinkti medų? Su šiuo klausimu susiduria dažnas, kuris užsimano sirguliuodamas, pradėjus perštėti gerklei ar pasirodžius pirmiesiems peršalimo simptomams įsigyti medaus. Parduotuvių lentynos prikrautos įvairiausių indelių su medumi ir jo produktais. Tad kaip pasirinkti tą kuris bus kokybiškas, neskiestas, neprimaišytas cukraus ar nešildytas. Esant poreikiui pramonė sugalvojo įvairių būdų kaip privilioti medaus mėgėjus, tačiau dažnai galima apsigauti ir įsigyti ne tokio medaus kokio tikėjomės.

Kas svarbu perkant medų parduotuvėje?

Neturintys pažįstamų bitininkų ar patingėję užsukti į turgų sukiojamės prie medaus lentynos didžiosiose parduotuvėse. Atsirinkti gerą medų vien iš indelio sudėtingiau, tačiau kai kuriuos nekokybiškus produktus įmanoma atpažinti.

Medaus produktus, šildytą bei  nepageidaujamomis priemaišomis praturtintą medų atskirsime iš jo konsistencijos. Išsuktas(išimtas iš korių) ir supilstytas medus, priklausomai nuo to iš kokių augalų buvo suneštas, ima cukruotis įvairiai, tačiau neperžengia poros mėnesių ribos. Ilgiausiai nesicukruoja (nekietėja) iš aviečių žiedų surinktas medus. Atsižvelgiant į tai galima daryti išvadą, kad į parduotuves medus pateko tikrai ne iš karto po supilstymo, tad ten rasti natūralaus skysto medaus žiemą tiesiog neįmanoma.

Medų galima dirbtinai suskystinti pašildant ar sumaišant su sirupu. Abiem šiais atvejais medus dalį vaistinių savybių praranda.

Jei jau išsirinkote medų, galutinai apsidrausti galime perskaitę etiketes, kai kuriose bus pažymėta, kad tai medaus produktas ar jo mišinys.

Paprastai medaus spalva būna nuo vos gelsvos iki tamsokai rudos, ji taip pat kinta priklausomai kokioje temperatūroje medus laikomas, tad iš spalvos apie medaus kokybę spręsti sunku.

Medaus konsistencija stiklainyje gali būti įvairi. Kartais tai vientisa, vienspalvė masė, tačiau dažnai ji išmarginta šviesesniais dryžiais susidariusiais medui besicukruojant.

Manau, kad dalį nenatūralaus medaus galima atpažinti naudojantis šiais patarimais, tad norėdami įsigyti tikro medaus visada apžiūrėkite ką perkate. Verta priminti, kad prekė turi savo kainą, tad mažai tikėtina, kad pigus medus bus kokybiškas.

Žymos:
Straipsnis papildytas: gruodžio 11, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai

Shares