Gamtos stebėjimas: kas tai?

Gamtos stebėjimas, labai įdomus ir atpalaiduojantis užsiėmimas, kuriuo gali užsiimti tiek maži tiek dideli. Kiek man žinoma, Lietuvoje tuo užsiima pavieniai entuziastai arba grupelės uždaruose, dažnai, profesionalų susibūrimuose. Neabejoju, kad tokių entuziastų yra nemažai, tiesiog juos rasti yra ne taip paprasta, ypač jei nestudijavote gamtos mokslų ar neturite tokių pažįstamų.

Driežas

Kodėl driežas be uodegos galiuko?

Užsienyje gamtos stebėjimas, ypač pildant žurnalus-dienoraščius (Nature Journaling), stebint paukščius (Birding) sutraukia daug įvairaus amžiaus entuziastų. Ten steigiamos gamtos stebėtojų draugijos, vietinės grupės, kurios reguliariai tuo užsiima, vyksta į naujas vietas, stebi iš anksto numatytas augalų, grybų ar gyvūnų grupes bei gamtos reiškinius.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, bene populiariausia stebėti paukščius. Mūsų šalyje apsilanko nemažai įdomių paukščių rūšių, kurios kartais tik svečiuojasi, o kartais pasilieka ir čia augina savo palikuonis.

Šliužas

Kaip vadinasi šis didelis šliužas?

Su paukščių stebėjimu glaudžiai susijęs jų žiedavimas. Abi šias veiklas vienijanti Lietuvos vieta – Ventės ragas, o didžiausia paukščių stebėtojus vienijanti organizacija – Lietuvos Ornitologų Draugija.

Apie kitas organizmų rūšis Lietuvoje stebinčias draugijas ar organizacijas informacijos žymiai mažiau. Jos arba ne tokios populiarios arba mažiau reiškiasi informaciniuose kanaluose. Tačiau šis tas vyksta. Man žinomos: Lietuvos entomologų draugija (kita entomologų draugijos svetainė), Lietuvos mikologų draugija, Lietuvos botanikų draugija, Lietuvos dendrologų draugija.

Mažas grybas

Ar tai grybas? Kodėl toks nedidelis?

Tam kad stebėti gamtą nebūtina būti mokslininku, gamtos mokslų studentu ar priklausyti kažkuriai anksčiau išvardintai draugijai. Pakanka tik noro sužinoti daugiau ir prie to noro prisidedančių veiksmų.
Pradedančiajam gamtos stebėtojui gali būti sunku, kai nežinia nuo ko pradėti, kur, ką, kokiomis priemonėmis, kokiu metu stebėti. Tikiuosi tie, kurie jau žino kaip paprasčiausiai stebėti gamtą šiame straipsnių cikle suras įdomių minčių ir patarimų kaip tai daryti dar įdomiau, o galbūt sužinos kažką naujo.

Jei žinote kitų Lietuvoje veikiančių organizacijų ar draugijų, kurios užsiima gamtos stebėjimu, būtinai pasidalinkite jomis komentaruose.

Visus ciklo „Gamtos stebėjimas” straipsnius rasite šiame puslapyje.

Naudotos literatūros sąrašas

Straipsnis papildytas: 29 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai