Karpotojo ožekšnio vaisiai : Gamtos akimirka #1

Karpotasis ožekšnis. Nuotraukoje aiškiai matyti, kad tai karpotasis iš bent jau dviejų požymių (nes Lietuvoje auga ir auginama daugiau ožekšnių). Tik karpotojo ožekšnio vaisiai turi juodas „akutes”, o žalios spalvos šakelės pasidengusios „karpomis”. Vieną kartą dėmesį atkreipus į tokias šakeles dėmesį šį augalą galėsite lengviau atpažinti žiemą ar pavasarį kai kitų požymių mažai.

Fotografuota daugiau nei prieš metus 2016 08 14. Jei gerai pamenu, šis ožekšnis augo užpelkėjusioje ežero pakrantėje, kiek toliau nuo vandens. Konkrečiai prie Zalvės ežero, kuris jungiasi su Sartais. Tą dieną buvo fotografuota tikrai nemažai, ir tai buvo ne vienintelė pavykusi šio ožekšnio vaisių nuotrauka. Gal būt šioje nuotraukoje kompozicijos ir nėra – tiesiog svarbiausia detalė centre, tačiau žvelgiant botaniko akimis nuotrauka gana vertinga, matyti augalo vaisiai, šakos ir lapai, kas leidžia gana tiksliai nustatyti rūšį.

Fotografuojant augalus ir jų pavienes dalis reikia nepamiršti, kad vien iš lapo ar šakos vėliau gali būti labai sudėtinga, o dažniausiai ir neįmanoma, nustatyti rūšį. Dėl ko nuotrauka tiks tik estetiniam pasigėrėjimui.

1-IMG_5357

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai