Lietuvos vabzdžiaėdžiai augalai

Galbūt ne visi žinote, bet ir Lietuvoje auga keletas vabzdžiaėdžių augalų rūšių. Visas jas galima sutikti pelkėse, augančias ant kiminų arba vandenyje. Šie augalai negaudami visų reikiamų maisto medžiagų iš substrato, kuriame įsitvirtinę šaknimis ar kuriame plūduriuoja, dalį medžiagų gauna iš sugautų smulkių vabzdžių ar kitų gyvių.

Kaip šie augalai pagauna savo aukas

Vabzdžių sugavimui jie dažniausiai pasitelkia ataugas su lipniais lašeliais, kurie neleidžia priviliotai aukai lengvai pasprukti. Tokiu vabzdžių sugavimo būdų naudojasi Lietuvoje augančios saulašarės bei tuklės.

Aldrūnės auga panirusios vandenyje, savo aukas uždaro susiveriančiose gaudyklėse, kurios reaguoja į viduje esančių plaukelių sudirginimą.

Kita vabzdžiaėdžių augalų gentis – Skendeniai. Šie augalai savo vandenyje esančiuose lapuose turi tik į vidų laidžius maišelius, kurie praleidžia vandenį ir smulkią vandens gyvūniją. Ten patekusios aukos į išorę pasprukti nebegali, o skendenio išskiriamos medžiagos aukas suvirškina.

Lietuvos vabzdžiaėdžių augalų rūšys

Naudingos nuorodos

  • Jei esate didelis vabzdžiaėdžių augalų mėgėjas, daug naudingos informacijos apie egzotiškesnes jų rūšis, priežiūra ir auginimą arsite svetainėje musekautas.lt
  • Wikipedija
Straipsnis papildytas: 4 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai