Tuo tarpu gamtoje: įvairiaspalvės neužmirštuolės, laiškiniai česnakai, saugomi burbuliai ir keisti vilkauogių žiedai

Vaistinės taukės žiedai

Vaistinės taukės žiedai

Po lietingų, apsiniaukusių dienų pagaliau įsiterpė viena sausa ir palankiai nevėjuota. Fotoaparato akumuliatoriai pakrauti, tad keliauju į gamtą. Jau prieš savaitę važiuodamas pastebėjau visą lauką mėlynuojančių vaistinių taukių, bet tą kartą tik sustojau apžiūrėti kas tie dideli augalai, nusvirusiais mėlynų žiedų varpeliais.

Vaistinė taukė

Vaistinė taukė

Šį kartą į tą pačią vietą atvykau pasiruošęs. Su foto aparatu nedrąsiai žingsniuoju prie pavienių augalų ir ieškau to vieno, kuris nuotraukoje atrodys pakankamai gražiai ir informatyviai. Juk nuotrauka turi būti tokia, kad ją pamatęs žmogus galėtų įsiminti, o kitą kartą pievoje pažinti. Paklūpėjęs prie kelių augalų nusprendžiu keisti savo foto modelį, nes neišgaunu to vaizdo kokį norėčiau. Jei kas net nebandę fotografuoti augalo pagalvojot, kad jų fotografija yra niekai – tai pabandykit, suprasit kad ir čia yra kas veikti.

Toliau pievoje kažkas žydrai mėlynuoja. Priartėjus matyti, kad tai neužmirštuolės. O jos irgi pasitaiko įvairių melsvų, rausvų ir baltų atspalvių. Ir visos auga toje pačioje vietoje, per kelis žingsnius vienos nuo kitų.

Laiškinis česnakas

Laiškinis česnakas

Palikęs išgulėtą žolę šalia neužmirštuolių žingsniuoju toliau. Pamenu seniau šioje vietoje buvę gyventojų daržai, tačiau dabar žaliuoja didelė pieva, tad tikiuosi pamatyti ir kokį sulaukėjusį augalą, kadaise pasodintą daržininko. Neapsirinku. Po nenupjautu vienišu kriaušės medžiu alyvinį burbulą kelia laiškinis česnakas. Nurodoma, kad jie Lietuvoje auga natūraliai, bet, žinant šios pievos priešistorę, tuo abejoju.

Paėjęs toliau fotografuoju gražų sąžalyną aitriųjų vėdrynų, o tada pamažu žingsniuoju link automobilio, važiuosiu pasižvalgyti į mišką ir sustosiu kur prie vandens telkinio.

Man pakeliui upelė – Juoda. Sustoju. Eidamas pagal vandenį pastebiu lapus skleidžiančias nendres, kelias viksvų rūšis, bei savo ūsus keliančius apynius. Apyniai, kaip ir daugelis kitų laipiojančių augalų, aplink stiebus vyniojasi tik pagal laikrodžio rodyklę ir ne kitaip. Jei kada bus noro bei laiko – paeksperimentuokite.

Kažkur vandenyje giliau sumerkę savo šaknis stypso baliniai asiūkliai, dabar jų dauginimosi metas, tad ant viršūnių kai kur matyti sporų varputės. Deja neesu pasirengęs bridimui į vandenį, tad fotografuoji iš toliau.

Kaip gandras paklampojęs pabaliais, išbaidęs besišildančias varles, skubu į mišką. Tik išlipus iš automobilio tikiuosi spiečiaus uodų, bet manim domisi vos keli, o ir jie nelabai įkyrūs. Čia miško šešėliuose savo žiedus skleidžia keturlapės vilkauogės, o kai kurios jau spėjo visai išskleisti savo ne itin išvaizdžius, bet tuo dar įdomius žiedus.

Einant miško keliuku pamatau kažką geltonuojant. Priėjus matau, kad geltonuoja ne viena augalų rūšis. Savo apvalias galvas ant aukštų stiebų iškėlė burbuliai, o pažemėje geltonuoja šalmučiai.

Tiesa čia pamačiau tik kelis burbulių augalus, tačiau jau grįždamas namo pievoje aptikau nemažą jų plantaciją. Šie dekoratyvūs augalai yra saugomi ir juos skinti draudžiama.

Štai tokios šiuo metu naujienos iš gamtos.

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai