Žibutės. Visiems žinomos, vis dar paslaptingos.

Balandžio pradžioje miškai ir parkai pasipuošia melsvais žibučių žiedais. Tai vieni iš anksčiausiai pražystančių augalų Lietuvoje. Atrodo daugeliui pažįstamos, šios gležnos gėlės iki šiol turi moksliškai nepaaiškintų paslapčių.

Žydi žibuoklės

Žydi žibuoklės

Koks vaizdas iškyla jums, kai paminimas šis augalas – žibutė? Melsvų žiedų kupstelis nušviestas šiltos pavasario saulės? O gal visa miško paklotė mėlynuojanti nuo žiedų? Kiekvieno prisiminimas bus kiek kitoks.

Kelių spalvų žibuoklės

Kelių spalvų žibuoklės

Šį kartą norėčiau pasiūlyti pažvelgti į žibuokles iš dar arčiau. Apžiūrėkime jų žiedus. Beveik kiekvieno augalo žiedai unikalūs savo forma, spalva, žiedlapių skaičiumi, pauostę suprasite jog ne visi žiedai kvepia vienodai stipriai. Kai kurie nekvepia visai.

Teorijų apie tos pačios rūšies žibuokles ne viena. Vieni aiškina, kad spalva priklauso nuo to, kaip gerai apšviestoje vietoje augalai auga, kiti spėja, kad kaltas dirvos rūgštingumas. Tačiau atliekant mokslinius tyrimus gaunama įvairių rezultatų.

Žibuoklės ilgais žiedlapiais

Žibuoklės ilgais žiedlapiais

Neskaitant to, kad žibučių spalvos varijuoja nuo baltos, rausvos, alyvinės, mėlynos ir tamsiai mėlynos, gali pasitaikyti margų žiedlapių, nusidažiusių spalva netolygiai. Kartais tas pats augalas gali turėti kelių spalvų žiedus. Skirtingos spalvos būdingos ir žibučių lapams, dažniausia žalia, tačiau pasitaiko išmargintų šviesesnėmis bei rudomis dėmėmis. Galima rasti ir tamsiai raudonos spalvos lapų.

Jei šie spalvų pasikeitimai neatrodo pakankamai keisti, pabandykite nustatyti žiedlapių skaičių. Dažniausia jų bus 6, tačiau ir to paties augalo atskiri žiedai gali jų turėti 7 ar 8. Jei pasiseks, aptiksite dar retesnių anomalijų – žiedų su persidengiančiais žiedlapiais, ar net pilnavidurių formų.

Savo žygių metu esu aptikę tik mėlynų, tamsiai mėlynų ir rausvų žibučių, kurios turėjo nuo 6 iki 8 žiedlapių. Deja baltos ar pilnavidurės formos matyti  dar neteko.

Jei pažvelgtume į užsienyje augančias žibutes, matyt, įspūdingiausios – Hepatica nobilis var. japonica . Iš kurios išvesta daug įvairių dekoratyvinių pilnavidurių veislių.

Dekoratyvinių žibučių pilnavidures veisles galite apžiūrėti čia.

Susiję augalų aprašymai

Naudotos literatūros sąrašas

  • Nieuwland, J. A.. (1915). Abnormal Flowering of Hepatica. The American Midland Naturalist, 4(1/2), 11–13. http://doi.org/10.2307/2992992
  • Anderson, E.. (1936). COLOR VARIATION IN EASTERN NORTH AMERICAN FLOWERS AS EXEMPLIFIED BY HEPATICA ACUTILOBA. Rhodora,38(453), 301–304. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/23300855
  • Steyermark, J. A., & Steyermark, C. S.. (1960). HEPATICA IN NORTH AMERICA. Rhodora, 62(740), 223–232. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/23305910
Straipsnis papildytas: 4 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

  1. stasele parašė:

    palaikai sruzdelyne ir nudazo,

Komentarai