Tuo tarpu gamtoje: šilagėlės, plukės, meškinis česnakas, kailiniuotos musės ir apgaulingi klevai.

Šeštadienis pasitaikė vėjuotas ir saulė tik kartais žvilgčioja pro debesies kampą. Bet noras fotografuoti jau stipresnis už tokias menkus nepatogumus. Jei nepavyks kažko nufotografuoti per vėją, tai bent jau būsiu pabandęs.

Dygsta česnakai

Dygsta česnakai

Snieguolės jau peržydėjo

Snieguolės jau peržydėjo

Lakstau sodyboje nuo daigo prie žalio kerelio, šokinėju per lysves ieškodamas geresnio kampo kaip nufotografuoti kokį česnaką ar gelsvę, kurie dar ilgokai neparodys savo gražių žiedų. Pripratinęs akį prie žalumos užsimanau pasidairyti po darželių gėlynus ir čia pirmiausia matau jau peržydėjusias snieguoles, kurios dar prieš keletą savaičių siūbavo savo į varpelius panašiais žiedais. Dabar jų vietoje bręsta žalia dėžutė iš kurios vėliau byrės rudos sėklos. Tikiuosi teks pamatyti ir jas. Keliu galvą aukščiau ir ieškau naujo foto modelio. O kaip praleisi gražuoles mėlynuojančias šilagėles.

Šilagėlės žiedas

Šilagėlės žiedas

Šilagėlės

Šilagėlės

Praėjusią savaitė labai norėjau jų rasti žydinčių natūralioje augimvietėje, tačiau nepavyko. Ką gi, gražios jos ir darželyje. Taip pat pūkuotos, o atskiri jų kelmai aiškiai skirtingų veislių, tad žiedai kitokių spalvų ir dydžio. Man jas fotografuojant vis atskrenda bitė ir pabraidžiojusi po šilagėlės kuokelių ir piestelių gausybę nuskrenda kitur. Gal jai patinka tik šilagėlės, o pasekęs bitę rasčiau šilagėlių augančių miške? Bet ta darbštuolė nelaukia mano sprendimo ir nuskrenda sau. Pėdinu ir aš.

Plukės lapas

Plukės lapas

Geltonoji plukė

Geltonoji plukė

Keliose vietose aplink sodybą auga plukės. Tiek baltosios tiek ir geltonosios. Hibrido matyti niekada neteko, apie jį prieš kelias dienas net nežinojau. O pasirodo būna – tai gelsvoji plukė (lot. Anemone x lipsiensis Beck). Dabar miške galėsiu dairytis tokių nei baltų nei geltonų. Kai kas pavadintų – murzinų. Bet kol kas prieš mane baltuoja dar ne pilnai išsiskleidę baltažiedžių žiedai, o vėjas nusprendžia neleisti man jų fotografuoti. Na tegu supa, aš nufotografuosiu bent jau lapą. O lapu mintys apie plukes nesibaigia, nes stebėdamas būrį blakių kareivėlių, kurie bando sušilti prieš saulę, pamatau ir „kailiniuotą” musę (spėju kad tai didžioji zvimbeklė). Praėjusiais metais tokią fotografavau būtent ant geltonžiedės plukės žiedo.

Meškinis česnakas

Meškinis česnakas

Aplankau kelis sodintus meškinio česnako daigus, kurie buvo pasodinti prieš keletą metų. Praėjusiais metais ten jų neberadau, tad galvojau kad sunyko, tačiau šiemet nudžiungu radęs keletą lendančių lapų, šalia poros matyti kylantis stiebas su pumpuru. Akivaizdu, kad šiemet teks pamatyti juos sužydėjusius. Galbūt įsitvirtinę ims daugintis ir išplis.

Uosialapis klevas

Uosialapis klevas

Jau grįžtant namo, akis užkliūna už kiek neįprastų, ilgakočių uosialapio klevo žiedų. Daugiau pasidomėjęs išsiaiškinu, kad šis augalas dvinamis, o aš vis fotografuoju tik vyriškus – kuokelinius žiedus. Piesteliniai žiedai visiškai kitokie. Teks pasidairyti moteriško uosialapio klevo.

Tiek įdomybių gamtoje pastebėjau šiandien, kad ir ne pačiu palankiausiu oru. Ką įdomaus ar keisto pastebėjote jūs?

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai