Kitokia kmynų arbata

Sutrikus virškinimui, pučiant pilvui, sutrikus miego kokybei geriame kmynų arbatą. Kmynai medicinoje žinomi nuo seno. Juos kaip prieskoninius ir vaistinius augalus naudojo jau labai senai. Tai liudija žmonių gyventose vietose rastos kmynų sėklos, o radavietės datuojamos net 3-5 tūkstančiai metų prieš Kristų.

Kmynų arbatą pagaminti labai paprasta, tereikia turėti kokybiškų kmynų vaisių (sėklų). Paprasčiausia jų įsigyti maisto parduotuvėse ar vaistinėse. Galima kmynų pasisėti specialiai, svarbu nepražiopsoti kada jie prinoksta.

Jei nusprendėte kmynų prisirinkti patys – tai teks daryti vasarą, įsitikinus, kad tai tikrai kmynai. Paprasčiausia juos atskirti pagal vaisių kvapą, kuris dar labiau išryškėja vaisus patrynus tarp pirštų. Kmynai dažnai auga pievose, ganyklose. Kartais sudaro nemažus sąžalynus. Tik žinant vietas reiktų plotus pasižymėti kol kmynai dar žydi, nes peržydėjus jie itin susilieja su kraštovaizdžiu ir atrasti gali būti sunku.

Surinktus ir pilnai sunokusius (parudavusius) kmynus išdžiovinkite ir laikykite sausoje vėsioje vietoje supylę į popierinius ar medžiaginius maišelius. Taip laikomos sėklos savo vaistinių savybių nepraranda iki 3 metų.

Jau pasiruošę tinkamų kmynų galime gaminti arbatą. Galimi keli paprasti jos ruošimo būdai:

Tiems kas nežino kaip ją gaminti priminsiu patį paprasčiausią:

  • Sugrūskite arbatinį šaukštelį kmynų sėklų (galite ir negrūsti)
  • Užpilkite užvirtu vandeniu ir palaikykite 15 minučių.
  • Gerkite vieną ar su medumi

Kitas būdas užtruks keletu minučių ilgiau:

  • Nedideliame inde užvirkite stiklinę vandens
  • Ten supilkite 2 a. š. kmynų sėklų
  • Sumažinkite ugnį ir pavirkite apie 3 minutes
  • Tuomet išjunkite ugnį ir leiskite nuovirui atvėsti

Tokias arbatas ar nuovirą galima gerti beveik visiems. Žinoma nepadauginkite, negerkite mėnesį laiko vien kmynų arbatos, nes ims reikštis šleikštulys ir net negalėsite į ją pažiūrėti.

Kmynų arbata paprastai padeda esant sutrikusiam virškinimui, pučiant pilvui, viduriuojant. Taip pat veikia raminančiai, pagerina miego kokybę esant nerimui, kamuojant košmarams. Dažnai minima, kad kmynų arbata skatina pieno liaukų sekrecija, tad kmynų arbatą rekomenduoja gerti žindyvėms.

Kmynų arbata su džiovintais obuoliais

Jei prisidžiovinote obuoliukų, o paprasčiausia kmynų arbata jau pabodo – ruoškite arbatą iš šių abiejų sudedamųjų dalių. Tada receptas bus toks:

  • 2 saujos džiovintų obuoliukų
  • 2 a.š. kmynų sėklų
  • 2 stiklinės vandens
Kmynų arbata su džiovintais obuoliais

Kmynų arbata su džiovintais obuoliais

Susmulkinkite džiovintus obuoliukus ir suberkite juos į arbatinį.

Sugrūskite kmynus piestoje ir supilkite ant obuoliukų.

Užpilkite užvirtu vandeniu ir palaikykite bent 30 min. Nes rūgštoką skonį obuoliukai atiduoda ne taip greitai kaip iš kmynų ištraukiami eteriniai aliejai.

Norėdami šį procesą pagreitinti galite pirma vandenį užvirti mažame puode, tuomet supilti kmynus ir obuoliukus ir užvirus bei sumažinus ugny dar pavirti apie 3 minutes. Nuovirui atvėsus jį perkoškite ir gurkšnokite prieš miegą ar po valgio.

Skanaus.

Straipsnis papildytas: 8 vasario, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai