Ką padovanoti Kalėdų proga. Dovanų idėjos, kurios nudžiugins ne tik gamtininką.

Sąrašas didžiąja dalimi sudarytas pagal tai kas patinka man, bet gali patikti ir kitiems gamtą mėgstantiems žmonėms. Garantuoju, kad turite bent jau kelis žmones dėl kurių Kalėdinių dovanų sukate galvas – negalite jiems nieko išrinkti. Aš esu iš tų, kuriems padovanoti pramogų kuponai dažniausiai būna nepanaudoti, tad šios temos neliečiu. Toliau keletas grupių dovanų, kurios turėtų pradžiuginti „žalią” žmogų, o jei tai padės jums išrinkti dovaną artimajam – dar smagiau.

Knygos

Pirmiausia verta įvertinti ar tikrai būtina pirkti naują knygą knygyne. Dėvėtos knygos yra žymiai pigesnės, o rasti galima neseniai išleistų ar senų, bet naudingų. Aš jau senokai nebeperku knygų knygyne, nes paieškoję sena.lt svetainėje  (ar kitose dėvėtų knygų interneto prekyvietėse) tikrai kažką įdomaus rasite. Tad ko verta pasidairyti:

  • Jei norite padovanoti vaistinių augalų žinyną nedvejodamas siūlau Ragažinskienės Onos, Rimkienės Silvijos ir Sasnausko Valdo. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. Iš visų mano skaitytų, vartytų žinynų šis man patinka labiausiai – išsamus ir tvarkingai paruoštas. Jei ieškosite knygine – vargu ar rasite. Ten bus tik naujausi, kurių kasmet išleidžiami 2-3.
  • Galbūt turite jauną bitininką? Nedvejodami medžiokite J. Kriščiūno „Bitininkystė”. Išamesnės knygos neesu matęs, o žurnaluose, straipsniuose dažnai informacija paimta iš šios knygos. Žinoma ją pirksite jau beveik kaip antikvarinę, o kainuoja ji ne taip pigiai, bet verta, nereikės pirkioti krūvos knygelių apie kiekvieną atskirą bitininkystės temą.
  • Skaitantiems angliškai puikus pasirinkimas – Daniel Chamovitz „What a plants knows”. Apie tai kokie nepaprasti sutvėrimai yra augalai ir kokius pasirodo netikėtus jutimus jie turi. Knyga mokslinė.

Menas

  • Mėgstantiems iliustracijas siūlau peržvelgti Martyno darbus. Jo kūriniuose – susipynusi gamta ir mistika, dažnai su įžvelgiama modernia potekste.
  • Nuostabiai gražių spalvų Emillie Ferris siuvinėti gyvūnai. Bent jau pažiūrėkit koks grožis.
  • Tiems kas labiau mėgsta pieštą nei siuvinėtą gamtą – Kimera Wachna piešiniai ant medžio.

Augalai ir gyvūnai

  • Įrėmintas lapas iš senovinės botaninės knygos ar žurnalo.
  • Tikras lapas iš herbariumo. Patys padaryti vargu ar spėsite, bet įsigyti dar galima pabandyti.
  • Entomologinis eksponatas. Kitaip tariant išdžiovintas drugys ar vabalas po stiklu. Puiki svetainė pamatyti apie ką kalbu http://www.bugunderglass.com/

Tekstilė

Grybautojui

  • Grybautojo peilis. Tikras grybautojo hipsterio draugas. Ne dėl to, kad su juo rasi daugiau grybų, bet gavęs galės visiems džiaugtis, kad tik su specialiu grybautojo peiliu reikia teisingai grybauti.

Retro daiktai

  • Sonovinės botaninės knygos atrodo įspūdingai. Parudavę lapai ir augalų iliustracijos nudžiugins ir patį kietaširdiškiausią gamtininką.
  • Vaistininko svarstyklės. Šis dalykas man visad atrodė labai įdomiai ir moksliškai. Turėdami savo kambaryje ar ofise senovines svarstykles atrodysite žymiai rimčiau.
Straipsnis papildytas: 24 balandžio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai