Gaivios morkų salotos
Morkos, apelsinai, saulėgrąžos, razinos, riešutai … Ar visa tai galėtų derėti vienoje lėkštėje? Galėtų, ir dar kaip! Siūlau pabandyti šį gaivių, sočių ir skanių salotų receptą. Jis nesudėtingas ir greitai paruošiamas, tačiau jei saulėgrąžas ir riešutus skrudinsite namuose – užtruks kiek ilgiau. Bet verta, namie skrudinti riešutai skleidžia labai malonų kvapą.
Salotoms reikės
- Saujos razinų
- Lukštentų saulėgrąžų 3 v. š.
- Nekepintų žemės riešutų 4 v. š.
- 3 didelių morkų
- 2 apelsinų
- 2 mandarinų
- 2 v. š. aliejaus
Gaminame salotas
- Razinas suberiame į indą ir užpilame vandeniu, kad išbrinktų.
- Saulėgrąžų sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje nuolat maišydami, kol ims keisti spalvą. Baigę skrudinti perpilkite į indą ir duokite atvėsti.
- Žemės riešutus taip pat paskrudinkite sausoje keptuvėje. Nuolat maišykite, riešutai aliejingi tad nenustebkite, kai įkaitę jie taps blizgūs. Kai nuspręsite, kad paskrudo pakankamai – išpilkite į indą kuriame galės atvėsti.
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite stambesnės tekstūros tarką.
- Vieną apelsiną nulupkite ir atskyrę skilteles jas stambiai supjaustykite. Tą patį padarykite ir su mandarinais.
- Skrudintus riešutus atskirkite nuo lukštų, sutrinkite, kad būtų smulkesni. Lengviausia tai apdaryti akmeninėje grūstuvėje. Jei tokios neturite, galite atsargiai sudaužyti plaktuku mėsai mušti.
- Belieka viską sumaišyti. Į vieną didesnį indą pilame tarkuotas morkas, ant jų aliejų, razinas, pjaustytus mandarinus ir apelsinus, skrudintas saulėgrąžas ir grūstus riešutus.
- Galiausiai imame likusį apelsiną ir išspaudžiame bent pusę jo sulčių. Jei jaučiate, kad sausoka – sulčių išspauskite daugiau.
- Viską išmaišome ir paliekame bent pusvalandžiui, kad razinos, saulėgrąžos bei riešutai baigtų brinkti.
- Skanaujame
Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017