Arbatos ir prieskoniniai augalai. Kokius vaistinius augalus rinksite šiemet?

Prasidėjus naujiems metamas, verta pagalvoti kokias vaistažoles bus galima rinkti atėjus pavasariui ir vasarai. Tam, kad sudaryti tokį sąrašą skaitinėju prieskoninių augalų knygas, vaistažolių žinynus bei prisimenu kokius vaistinius augalus naudojau praėjusiais metais.

Rečiau sergantiems ar tiesiog nesidomintiems vaistiniais augalais naudingiau rinkti aromatinius ir prieskoninius augalus. Kurie padės pagardinti patiekalus ar paruošti kvapnią arbatą.

Čiobreliai, mėtos ir melisos, ramunėlės, medetkos dažno pažįstamos vaistažolės, kurių arbatas ragavę visi. Tačiau mūsų miškuose ir pievose gausybė vaistinių ir aromatinių augalų kurių skoniai gali ir nustebinti. Tad noriu priminti keletą mano jau pamėgtų augalų arbatoms ir patiekalų pagardinimui:

  • Pavasarinė pumpurų arbata. Prisirinkus juodųjų serbentų, vyšnių bei beržų pumpurų ar net visų šakelių galėsime pasiruošti labai aromatingą arbatą. Sumaišius smulkintas šakeles ir pumpurus įvairiomis proporcijomis užplikykite karštu vandeniu. Tokią arbatą galima pagaminti jau ankstyvą pavasarį kai tik ima brinkti pumpurai net nenutirpus sniegui. Apie šią arbatą esu rašęs anksčiau.
  • Gervuogių lapų arbata. Užplikyti ką tik surinkti ar išdžiovinti gervuogių lapai itin malonaus skonio ir aromato. Tai viena iš nedaugelio kasdieniam vartojimui tinkančių gėrimų, nes nepasižymi ypatingomis vaistinėmis savybėmis, kurios nuo dažno vartojimo galėtų pakenkti.
  • Siauralapis gaurometis

    Siauralapis gaurometis

    Siauralapis gaurometis. Tik praėjusias metais atrasta arbata, kuri nustebino. Šviežių lapų arbata nepasirodė išskirtinė, tačiau po trumpo fermentavimo gausime itin gerą skonį. Fermentavimas atskiras mokslas, bet primityviai kalbant tai lapų šutinimas.

  • Iš Lietuviškų prieskonių esu atradęs kadagio uogas, kurios išsiskiria stipriu sakingu aromatu. Jis dažniausiai naudojamas mėsos patiekalams gardinti, bet, manau, yra puikių derinių kaip jį panaudoti ruošiant daržovių troškinius ar salotas.

Taip pat keletas augalų, kuriuos ruošiuosi išbandyti šiais metais :

  • Raudonųjų bei baltųjų dobilų lapai salotoms
  • Kvapusis lipikas ir kvapioji našlaitė arbatoms
  • Paprastosios nendrės ūgliai ir jų miltai. Radau kad tokiais miltais rytiečiai skanina virtinių įdarus, o ūgliai vartojami taip kaip bambuko ūgliai.
  • Prieskoniniai augalai patiekalams gardinti: vaistinė česnakūnė, dirvinė čiužutė, dirvinis garstukas, pievinė kartenė.

Tikiuosi, kad šiemet pavyks aptikti ir išbandyti bent keletą išvardintų augalų, tačiau pirma reikia rasti tinkamų priemonių jiems pažinti ir išsiaiškinti kur šių augalų ieškoti.

Galbūt naudojate mano nepaminėtus Lietuvoje augančius prieskoninius augalus? Pasidalinkite patirtimi komentaruose.

Straipsnis papildytas: 4 sausio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai