Meškinio česnako beieškant

Iki šiol esu ne kartą girdėjęs pasakojimų kaip kažkas kažkur buvo radęs meškinių česnakų, bet niekada nebuvau jo matęs pats. Dalinosi aptikusieji šio augalo nuotraukomis, bet nuotrauka neatstoja to džiaugsmo, kuris užplūsta kai pamatai dar niekada nematytą augalą. Tuo labiau, kad šis net ir į Lietuvos raudonąja knygą įrašytas. Bet nutiko taip, kad sužinojau kur šis retokas augalas gali būti rastas, o pasitaikius tokiam puikiam orui būtų gaila praleisti progą nufotografuoti besiruošiantį žydėti česnaką. Tačiau man taip dar nėra buvę, kad būdamas gamtoje pamatyčiau tik vieną įdomų dalyką. Tad apie viską iš eilės.Žinau, kad daugelis ieško šio česnako tam, kad galėtų jo pasirinkti kaip gardaus prieskonio, tačiau mane jis domina kaip foto objektas ir kaip galimybė gyvai pamatyti augalą natūralioje jo augimvietėje. Tiems kas nori jo pasirinkti įmanoma užsiauginti ir prie namų atradus tinkamą vietą, nes meškinio česnako sėklų įsigyti galima ir parduotuvėse.

Vykstant į nurodytą vietą tikėjausi kiek daugiau paklaidžioti ir paieškoti česnakų plantacijos, tačiau atvykau taip tiksliai, kad tereikėjo paeiti mišku keliasdešimt metrų ir šlapioje, klampioje miško dirvoje žiedus kėlė česnakai. Gal kiek ir gaila, nes daugelis dar tik sukrovę ir iškėlę pumpurus ruošiasi žydėti, o pražydę tik keli augantys šviesesnėse vietose ir tai ne pilnai, tad žiedų fotografijoms reikėtų užsukti už keleto dienų. Bet apsidrausdamas nepraleidau progos padaryti keletą tik pradedančių žydėti česnakų fotografijų.

Žinoma, vien česnakais negalėjau gėrėtis ilgai, nes šone augantys į notrelę labai panašūs, tik geltonais žiedais augalai mane tuojau pat nuvilioja link jų. Kiek pavyko išsiaiškinti interneto pagalba, geltonžiedė notrelė (Lamium galeobdolon, tiesiogiai verčiant iš anglų kalbos – Geltonasis arkangelas) ne visur pripažįstama atskira rūšimi, nes jos lengvai kryžminasi tarpusavyje. Ši notrelė kartais auginama ir darželiuose, bet jai reikalinga speciali priežiūra, nes augalas greitai plinta ir gal „pabėgti ” iš darželio ir imti augti artimose pievose.  2015.06.09 Panašu, kad atpažindamas pirmą kartą suklydau, nes nežinojau, kad Lietuvoje aptinkamas Geltonžiedis šalmutis (lot. Lamiastrum galeobdolon), pastarasis gana dažnas.

Judėdamas toliau, arčiau upės, aptikau keletą pavasarinio pelėžirnio krūmelių, taip pat nemažai išplitusių, dar nežydinčių smulkiažiedžių sprigių (Impatiens parviflora, pavojingas invazinis augalas). Prie pat vandens mane pasitiko daugybė apsnūdusių „laumžirgių” (rašau kabutėse, nes negarantuoju, kad tai laumžirgiai), panašu, kad jie neseniai išsiritę iš savo ropojančių formų, šių į vabalus panašių laumžirgių kiautų aplinkui buvo gausu.

Upės pakraštyje dar matėsi pavieniai baigiančių žydėti purienų žiedai, o šiltėjančiu vandeniu džiaugėsi būreli vandens čiuožikų. Grįždamas nuo upės taip pat pastebėjau kelias vaistines baltašaknes.

O štai kitoje kelio pusėje aptikau dar nematytą augalą, kuris niekuo nepanašus ir į anksčiau sutiktuosius. Kaip visada tikiuosi pagalbos atpažįstant iš skaitytojų (Atpažintas. Nuotraukoje – Miškinė septynikė).

Miško pievoje, apsuptoje spygliuočių medžių buvo matyti želiantys paparteniai, varputes brandinantys pataisai, o šalia mažai važinėjamo keliuko gausiai žydėjo žliugės (manau, kad krūmokšninė žliugė – Stellaria holostea).

Tiek įvairių įdomybių pamačiau išvykęs ieškoti meškinio česnako, tiesa grįždamas dar užsukau ir į pelkę, bet vienu kartu visko papasakoti negaliu, tad apie pavasario vaizdus pelkėje įrašas artimiausiu metu.

Galerija

 

Antroji pasakojimo dalis apie apsilankymą pelkėje.

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai: 8

  1. Vilma parašė:

    mmmm…taip ir užsimaniau į mišką paivaikščiot…

  2. Žolininkas parašė:

    Tuomet nieko nelaukit ir po darbų iš karto į mišką :)

  3. Ligita parašė:

    o aš darže pasėjau šiemet meškinį česnaką ir laukiu kol išdygs. Sėklų yra pirkti :)

  4. laukinespievos parašė:

    Tas augalėlis, kur neatpažintas, tai miškinė septynikė (Trientalis europaea)

  5. Žolininkas parašė:

    Ačiū už pagalbą atpažįstant

  6. Sodinau parašė:

    Bandžiau sodinti ir Lietuvoje pirktas sėklas iš interneto, ir ebay parduotuvėse. Iš 3 pakelių sėklų neužaugo nei 1 :(
    Ligita galėtum parašyti, ar sudygo.

  7. Birutė parašė:

    Meškinio česnako dauginimas sėklomis – sudėtingas ir lėtas darbas. Salotas pasėjus, tais pačiais metais galima ir valgyti, o meškinį česnaką – geriausiu atveju tik po 4-5 metų. Jei sėklos daigios – sudigs tik po žiemos ar net po 2 žiemų. O pirmus 2-3 metus augaliukas išaugins tik po 1 lapelį.

  8. to Ligita parašė:

    Tikėkis Ligita. Lietuvoje pirkau 3 kartus ir iš Kinijos 2. Vienur rašo pavasari, kitur rudenį sodinti. Prieš sodinant pavasari šaldytuve laikyt ir t.t. gali rasti internete. Sodinu jau 4-5 metus iš eilės, nei 1 sėklelė neišdygo.

Komentarai