Vaistažolės ir prieskoniniai augalai ant palangės
Įkvėpti internete rasto video įrašo, kuriame nufilmuotas sėjamosios pipirnės dygimas ir daigelių augimas per pirmas 144 valandas nuo pasėjimo, bei gerbėjų susidomėjimo šiuo video įrašu Žolininko Facebook puslapyje nusprendėme plačiau parašyti apie prieskoninių ir vaistinių augalų bei daržovių auginimo namų sąlygomis patirtį.
Galbūt šis įrašas padės atsakyti į klausimus renkantis kokius prieskonius verta bandyti auginti virtuvėje ant palangės, ar buto balkone, bei supažindins su prieskonių auginimo ne darže subtilybėmis: sėjimas, persodinimas, priežiūra, laistymas bei tręšimas.
Pateikiame ne tik trumpus atsiliepimus apie jau išbandytus auginti augalus, bet ir pasiūlymus kokius prieskonius ar vaistažoles bei daržoves dar būtų galima išbandyti užauginti savo namuose.
Štai mus įkvėpęs video:
Prieskoniai, kuriuos galima auginti balkone ar ant palangės
Pipirnė (Sėjamoji pipirnė) – be konkurentų mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima „imti derlių” – skabyti pipirnės daigus ir juos valgyti. Puikus pasirinkimas pradedantiems palangės daržininkams. Pipirnės skonis yra aštrokas ir toli gražu patinka ne visiems. Naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojama pipirnės stiebeliai su lapeliais.
Petražolė – dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti (Jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės! Galima naudoti natūralias trąšas, labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata). Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų papuošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai. Būna ir šakninių petražolių, tačiau tai nelabai tinkamas augalas palanginei augalininkystei.
Čiobrelis (Čiobrelis paprastasis) – daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo „prikeltas” po to kai atrodė nudžiuvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų, graikų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čili. Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.
Krapas (Krapas paprastasis) – vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet reikia stengtis neperlaistyti. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais. Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.
Bazilikas – vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Praktiškai išbandėme auginti dviejų rūšių bazilikus: žaliais ir tamsiai alyviniais lapais. Šie augalai turėtų būti laistomi dažnai, nes per stambius plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Bazilikas puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Gali būti išauginami iš sėklų, arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis.
Be aukščiau paminėtų prieskoninių augalų ir vaistažolių, balkone buvo auginama:
- Pomidorai – subrandino vaisius. Buvo auginami mažieji vyšniniai pomidorai. Beje, ant palangės puikiai peržiemojo, žydėjo ir vasario mėnesį subrandino vaisius.
- Agurkai – buvo auginami afrikiniai agurkai (Melotrijos). Vaisių nesubrandino, nors augalas gausiai žydėjo, tačiau žiedai peržydėdavo sudžiūdavo ir nubyrėdavo. Turbūt nesulaukė tinkamų žiedų apdulkintojų – vabzdžių.
- Aitriosios paprikos – sėkmingai išaugino pipiriukus.
Augalai, kuriuos taip pat būtų galima auginti ant palangės, virtuvėje ar balkone
Mairūnas, raudonėlis, šalavijas, levanda, citrinžolė, rozmarinas, melisa, mėta, pipirmėtė, ramunėlė, rukola, lauras, dašiai, rūgštynės, špinatai, kalendra, lapinis salieras, vaistinis kietis, žemuogės, mėtos, laiškiniai česnakai, daržiniai builiai.
Daugiamečiai augalai: rozmarinas, lauramedis, kardamonas, imbieras, ciberžolė.
Vertikalusis daržas
Populiarėjant naminio maisto gamybai prireikia vis įvairesnių, o kas svarbiausia šviežių ir ekologiškai užaugintų prieskoninių žolelių. Nebepakanka turėti kelis indelius šviežių augalų – prireikia įsirengti ištisus daržus po stogu. Kadangi vieta ant palangės yra ypatingai ribota populiarėja vadinami vertikalūs daržai – tai prieskonių ir kitų augalų auginimo būdas, kuomet sodinukai yra sodinami vienas aukščiau kito prie sienos pritvirtintoje, ar pakabintoje plokštumoje. Vertikalus daržas ne tik sutaupo vietos ant palangės, supaprastina augalų priežiūrą, tačiau gali būti ir svarbi virtuvės, ar kitų patalpų interjero detalė – žaliasis paveikslas. Plačiau apie vertikalų daržą →
Informacija apie balkone ir ant palangės auginamus augalus rinkome supermama.lt forume, o bandėme įstiklintame balkone vasarą, bei perkėlėme ant palangės virtuvėje atėjus rudeniui.
Kokius prieskonius, vaistažoles ar net daržoves auginate jūs ant savo palangių? O gal turitę įrengę vertikalų daržą savo namuose?
Auginu afrikinius agurkėlius nestiklintame balkone ir puikiai dera. Tas puikiai tai pora saujų agurkėlių gal nuo 4 augaliukų, bet dar dera ir bus daugiau
Ačiū už surinktą informaciją. Aš ne tik ant palangės, bet ir balkone auginu įvairias žoleles, salotas.
vaistažolės ir prieskoniniai augalai dar tikrai neatrasta niša. Viena IG narė pradėjus vesti IG paskyrą apie šias vaistažoles sulaukė labai didelio lankytojų susidomėjimo. Todėl tai dar kartą parodo, kad tinkmas socialinių tinklų administravimas gali labai pagelbėti vystant ne tik verslą, bet ir skleisti profesionalią informaciją žmonėms