Klevų sirupas. Kaip paruošti ir su kuo jį naudoti

Klevų sirupą anksčiau buvau matęs ir girdėjęs tik amerikiečių filmuose, kuriuose valgomi blynai gardinami saldžiu padažu, vadinamu „Maple syrup”. Lietuviškas šio rusvo, klampaus sirupo atitikmuo – sulainis. Tam, kad visa tai neliktų tik teorija pabandėme sulainio pasigaminti patys. Tai nesudėtingas, tačiau ilgai trunkantis ir sezoninio produkto – klevų sulos reikalaujantis receptas.

Rezultatas tikrai nenuvylė, tad jei prisileidote sulos ir neišgeriate, tai puikus būdas jai panaudoti.

Ingredientai

10-20 l klevų sulos

Gaminimo procesas

Supilame sulą į didelį neuždengtą puodą ir kaitiname, kad garuotų vanduo, į puodą vis pripilame sulos iš kibiro. Taip gariname, kol skysčio lieka labai nedaug, jis tampa rusvas, klampus. Tinkamai išgaravęs ima burbuliuoti, tikrai pamatysite, kad jis jau paruoštas, patikrinkite konsistenciją su šaukštu. Iš 10l sulos lieka apie 100ml klevų sirupo, tad tai tikrai nekasdienis skanėstas.

Kam naudojamas klevų sirupas

Pirmiausia tai galima skanauti vieną. O daugiau panaudojimo galimybės neribotos, galima saldinti kas patinka, tiesiog jo nėra taip lengva pasigaminti, kad galėtume jį naudoti vietoje cukraus kasdien.

Jei esate blynų mėgėjas galite išbandyti amerikietiškus blynus su klevų sirupu. Mūsų bandymas buvo sėkmingas.

Sirupu pasaldinta arbata turi neeilinį skonį, saldumas kitoks nei cukraus ar medaus (gerąja prasme).

Jei gaminsite klevų sirupą ir sugalvosite kam dar jį panaudoti – pasidalinkite įspūdžiais komentaruose.

Svarbūs pastebėjimai

Paruoštas sirupas ilgainiui sukietėja, tad rekomenduojama jį sunaudoti greitai. Kitaip jį teks kaitinti vandens vonelėje su visu indu į kurį supylėte.

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai: 4

  1. Renaldas parašė:

    paprastai isgarinus ir ispilscius i buteliukus po savaites nusivilsit. Sirupas virs labai kietu guminuku
    be buteliuko dauzymo neapseisit. Kiek teko matyti pagrindine baze sirupo gamybai nugarinus 60% vandens. Likes 40% ir yra pagrindas sirupo gamybai. Pagaminti turite ne veliau kaip per 5 dienas nes visas turinys susisnargliuos ir taps labai nemalonios konstinstencijos. Ka reik pridet, kad jis nestingtu ir nesisnargliuotu (priklausomai nuo koncentracijos) nezinau. Jai kas zino pasidalinkit.

  2. Julija parašė:

    Pati negaminau, nusipirkau kanadiska klevu sirupa. Ir buvau pozytiviai nustebinta. Naudoju kaip medu, labai megstu paskaninti varske arba naturalu jogurta, pvz. jogurtas su braskem ir klevu sirupu.

  3. Alina parašė:

    O mes pasidareme klevu sirupa is klevu ziedu.

  4. Aivaras parašė:

    Renaldai, pamegink ispilstyti mazais kiekiais ir ideti i saldymo kamera. Tik isemus, kad ir uz metu, jis vis dar bus skystas. Bent jau taip yra su medumi. Jei sviezia uzsaldai, tai tuomet bent kada ismes vis dar turi toki pati skysta, tik jau susicukruoja daug greiciau, per savaite.

Komentarai