Pažintis su dyglučiu

Galima klaidingai pagalvoti, kad nuotraukoje valgomoji voveraitė, tačiau tai tik į ją panašus valgomasis grybas. Rinkdamas voveraites šalia jų radau labai panašių grybų, kurių skirtumas matomas tik išrovus ir apvertus. Apačioje, vietoj voveraitėms būdingų šakotų gyslelių aptikau spyglius. Iš pradžių pamaniau, kad tai tiesiog kenkėjų ar ligos paveikta voveraitė. Tačiau ir toliau vaikštinėdamas sutikau lygiai tokių pat, tad keletą persinešiau namo, kad tiksliai išsiaiškinčiau kas jis toks.

Pavarčius V. Urbono „Lietuvos grybų atlasą” aptikau keletą tokius dyglius turinčių grybų rūšių, tačiau nuotraukos atrodė kitaip nei mano rastieji grybai. Pagelbėjo autoriaus komentaras prie Raukšlėtojo dyglučio aprašymo. Wikipedijoje įkelta identiško grybo fotografiją straipsnyje „Rausvagelsvis dyglutis” galutinai padėjo išspręsti šio grybo mįslę.

Tad jei renkate valgomąsias voveraites visuomet apžiūrėkite apverstą grybą, galbūt tai Rausvagelsvis dyglutis. Jei kartais suklydę šį grybą įsidėsite į krepšį, bijoti nereikia, jis nenuodingas ir valgomas, tiesiog laikomas menkavertiškesniu už voveraitę.

Pasirodo Lietuvoje auga 3 voveraičių rūšys: valgomoji, gelsvoji ir rudoji. Gelsvoji ir rudoji išvaizda itin skiriasi nuo daugeliui pažįstamos valgomosios.

Naudotos literatūros sąrašas:

  1. Urbonas Vincentas. “Lietuvos grybų atlasas” Kaunas: Lututė, 2007, p. 393-395, 408-409. ISBN 978-9955-692-59-1

Galerija

 

 

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

  1. aciu parašė:

    aciu uz straipsni :)

Komentarai