Grįžus iš pelkės su spanguolėmis ir saulašare

Šeštadienio rytą buvau nuvykęs į pelkę apžiūrėti kaip sekasi spanguolėms, ar jau prisirpo, ar dar visų uogautojai neišrinko. Galiu patvirtinti – dar yra.

Pelkėje įdomu vaikščioti ne tik dėl uogų, ten ir oras kitoks. Susimaišę gailių, samanų ir pušų aromatai. Visas peizažas akiai mielas, o  iš arčiau į pelkės augmeniją pažvelgus vis ką naujo pamatai. 

Spanguolių derlius šiemet gausus (o pasak literatūros kas 4-5 metus jos beveik nedera). Tačiau ir rinkėjų automobilių pakelėse prie pelkių matyti nemažai.

Rašoma, kad spanguolės vertingiausios jei renkamos rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. Nežinia ar daug iki tokio laiko jų mūsų pelkėse lieka, bet kadangi jos šiuo metu jau prinokę tai sunku atsispirti neprisirinkus.

Dažniausiai minimos spanguolių savybės – organizmo tonizavimas, troškulio malšinimas, tad jei prisirinkote ir nežinote ką su jomis daryti – šaldykite (laikomos vėsiai gali išsilaikyti iki 8 mėnesių ir nešaldytos).  Atšildę, sutrynę, praskiedę vandeniu ir paskaninę medumi gausite gaiviausią gėrimą.

Besižvalgydamas kur daugiau spanguolių, nufotografavau ant pušies kamieno išaugusį gumbą. Nežinau ar tai ligos medis pažeistas ar dėl kokios kitos priežasties toks įdomus darinys susiformavęs. Yra tekę ir ant kitų medžių tokių dalykų matyti, bet nepamenu kad būčiau kur skaitęs apie tokių gumbų kilmę. Gal jūs žinote dėl ko taip atsitinka?

Renkant spanguoles akį aptraukė šalia nokstančios juodos  uogos, jei teisingai atpažinau – tai Juodoji varnauogė. Kadangi pelkėje dar nežinojau kas tai per uoga – ragauti nedrįsau. Pasak aprašymo uogos nenuodingos, bet ir neturėtų būti labai skanios. Kaip vaistinis augalas jos naudojamos šlapimui varyti.

Pelkės pakraščiuose augantys gailiai priminė, kad šiemet nepavyko atsidurti pelkėje jų žydėjimo metu. Tačiau dabar galėjau pamatyti kaip atrodo peržydėjęs, sėklas brandinantis gailis.

Pabaigai įdomiausias pelkėje aptiktas radinys – saulašarė. Tai vabzdžius galintis suvirškinti augalas, aptinkamas dažniausiai šlapiose augimvietėse. Kokios rūšies ši saulašarė pasakyti negaliu, nes tokį augalą augantį gamtoje matau pirmą kartą. Pastebėjau ją atsitiktinai, iš arti fotografuodamas spanguolę pamačiau blizgančius lašelius ant mažyčių šio augalo lapelių. Labai nudžiugau, nes visada norėjau pamatyti Lietuvoje augantį vabzdžiaėdį augalą. Nuotraukoje net užfiksavau lapą ant kurio jau įkliuvęs mažas vabalas ar voras (nuotrauka galerijoje apačioje).

Štai teik visokių įdomybių pamačiau ir nufotografavau pelkėje, galerijoje rasite ir daugiau kelionės nuotraukų.

O jūs ar jau spėjote prisirinkti spanguolių? Ką iš jų gaminsite?

Naudotos literatūros sąrašas

  1. Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005, 310-312, 325-328. ISBN 9955-575-73-5

Galerija

Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

  1. Fd parašė:

    Tai kokioj tu pelkej buvai. Koks pavadinimas, gal zinai ar seskuciu, suktiskiu pelkej yra spanguoliu? Netoli vilniaus jos.

Komentarai