Balteklė, pavasarinė (lot. Calocybe gambosa)

Pavasarinė balteklė, dar vadinama avižėle ar jurgiaguote. Jas aptiksime augančias miškuose, pievose, pavieniui ar didesnėmis grupėmis. Avižėlės – vieni pirmųjų pavasario grybų, kurie švieži pasižymi savitu, maloniu kvapu. Tai skanus pavasario grybas, kuris gali būti ruošiamas kaip ir daugelis kitų kepurėtųjų grybų. Jos gali būti verdamos, troškinamos, kepamos.

Kai kurie žmonės gali netoleruoti sunkaus maisto tokio kaip grybai, tačiau avižėlės neturi žinomų kenksmingų medžiagų galinčių pakenkti organizmui.

Susiję straipsniai

Asmeniniai pastebėjimai

2014.04.29 Šiandien jau rinkau baltekles. Dygsta anksčiau nei praėjusius porą metų. Gaila, nors ir visai mažos, bet sukirmiję. Matyt dėl išsilaikančio sauso oro pastarąsias 2 savaites.

2015.05.03 Įprastose vietose jau radau pridygusių avižėlių. Derlius nemažas.

Galerija

Žymos:
Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Vienas komentaras

  1. Vida parašė:

    Tokius grybus matau pirmą kartą..norėtūsi paskanauti..mes pavasarį dzūkijoje tik bobausius valgome..o kirmija grybai ypatingai kažkurioje mėnulio fazėje..tik niekaip negaliu prisiminti kurioje..gal pilnaty…? O gal ne.. Girdėjau, kad patyrę grybautojai per tą fazę net miškan neina..

Komentarai