Skylenis, įžulnusis (lot. Inonotus obliquus L.)

Įžulnusis skylenis dar vadinamas juodgrybiu, rupūže, bifunginu – parazitinis grybas dažniausiai aptinkamas ant beržų, kartais ant kitų lapuočių kamienų.

Šis grybas nepanašus į daugeliui gerai pažįstamus kepurėtuosius grybus, skylenis tamsiai rudas ar juodas gumbas sueižėjusiu paviršiumi. Neturi išskirtinio kvapo, skonis lengvai sutraukiantis, vos salstelėjęs. Grybas kietas, jam atskirti nuo medžio kamieno gali reikėti kirvio ar kalto, vidus šviesiai rudas, gelsvas.

Kontraindikacijos

Patariama juodgrybio preparatų vengti, jei naudojamas penicilinas, į venas leidžiama gliukozė.

Vaistinės savybės

Įžulnųjį skylenį naudoja oficialioji ir liaudies medicina.

Iš jo ruošiami antpilai, spiritinės, aliejaus ištraukos, kurios naudojamos išorinėms aplikacijoms ir į vidų. Grybe esančios medžiagos pasižymi piktybinius navikus naikinančiomis, kraujo spaudimą mažinančiomis, bendrąją savijautą gerinančiomis savybėmis. Naudojama esant  skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opoms. Skylenio preparatai valo organizmą, šalina druskas.

Rinkimas ir laikymas

Vaistiniai žaliavai renkamas visas įžulniojo skylenio gumbas pavasarį arba rudenį. Atskirtas nuo kamieno gali būti susmulkintas į mažesnius gabalėlius ir džiovinamas iki 60 o C. Geriausios savybės išlieka pirmus 4 mėnesius, tačiau šaltiniai nurodo, kad žaliavą galima naudoti iki dviejų metų po surinkimo.

Paplitimas

Dažniausiai aptinkamas ant beržų, bet pasitaiko ir ant kitų lapuočių kamienų. Gali augti bet kurioje kamieno vietoje, įsikuria pažeistos žievės, nulūžusios ar nupjautos šakos vietoje. Grybas apyretis.

Į LRK įrašyto 2 tos pačios genties rūšys, tačiau išvaizda nelabai panašios į Įžulnųjį skylenį:

  • Kamštinis skylenis lot. Inonotus dryadeus (Pers.) Murrill (1 k.)
  • Ąžuolinis skylenis lot. Inonotus dryophilus (Berk.) Murrill (3 k.)

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  1. Vasiliauskas Juozas. “Gamtos vaistinė: žolelių antpilai, nuovirai, pavilgai, vonios nuo visų ligų” Vilnius: Alma littera 2010, p.292-293. ISBN 978-9955-38-583-7.
  2. Jaskonis Juozas. “Augalai – mūsų gyvenimas” Vilnius: Algimantas, 1996, p. 223. ISBN 9986-509-24-6
  3. Rašomavičius Valerijus. „Lietuvos raudonoji knyga” Kaunas: „Lututė”, 2007, p. 685, 686. ISBN 978-9955-692-71-3
Straipsnis papildytas: 11 gruodžio, 2017

Susiję straipsniai

Komentarai