Paslaptingas kvapo kelias

Trečiadienio vakarą praleidau neįprastai įdomiai – klausiau paskaitos apie kvapus ir turėjau progos pats keletą iš jų išbandyti, pajausti ir pažinti. Šioje įžanginėje paskaitų ciklo dalyje susipažinome su kvapo biologine puse, kvapų svarba žmogaus gyvenime, mūsų kultūroje bei kasdienybėje.

Apie tai kokie svarbūs kvapai, kokį poveikį jie daro mūsų sveikatai bei bendrai psichologinei būsenai, susirinkusiesiems vaizdžiai pasakojo Vilma (www.marmozel.lt).

Paveikslėlis paimtas iš marmozel.lt

Tik atvykęs į Ekobangos patalpas, kuriose ir klausėmės paskaitos, gavau kvapnią juostelę, kurios aromatas leido greičiau atitolti nuo dienos darbų ir pradėti pažintį su kvapais.

Teorinėje dalyje sužinojome kas vyksta kai mes bandome suprasti kvapą, koks mokslas tai nagrinėja, kokiais tyrimais ir teorijomis remiamasi. Susipažinome su kvapo kultūrine ir evoliucine reikšme, uoslės ir kitu juslių sąryšiu, uoslės svarba žmogaus gyvenime. Nepraleidau progos pasižymėti įdomiausių faktų apie kvapus ir uoslę, tad keletu norėčiau pasidalinti ir su jumis:

  • Apie 80% maisto skonio sudaro kvapas;
  • Rega ir uoslė glaudžiai susiję. Dažnai prastai matantys geriau užuodžia ir atvirkščiai;
  • Žmogaus kūno kvapas gali kisti priklausomai nuo jo emocinės būsenos;
  • Žmogaus uoslė atpažįsta apie 10 000 kvapo molekulių, tuo tarpu vieną mums suprantamą kvapą sudaro apie 300;
  • Kvepalus geriausia rinktis ryte ir neprisivalgius.

Sužinoję tiek įdomybių apie kvapus perėjome prie praktinės seminaro dalies, kurios metu nežiūrėdami (užrištomis akimis) uostėme natūraliais kvapais  suvilgytas juosteles. Iš tiesu iš 4 kvapų tiksliai sugebėjau atspėti tik apelsiną, šaltmėtę palaikiau tiesiog mėta, tuo tarpu levandos man buvo panašios į gvazdikus, o kardamonas į eukaliptą. Neskaitant asociacijų su kvapniomis medžiagomis, atmintyje iškilo seniai ragauti patiekalai bei ilgai nematytos vietos. Tai tik patvirtino kažkur perskaityta faktą, kad atsiminti padeda ne tik nuotraukos ir matyti vaizdai, bet ir pakartotinai užuosti kvapai.

Paveikslėlis paimtas iš marmozel.lt

Eidamas į paskaitą nesitikėjau, kad per valandą laiko sužinosiu tiek daug naujo ir įdomaus apie uosle ir kvapus, tačiau mano abejonės buvo visiškai išsklaidytos. Galva buvo pamaloninta įdomiais faktais, o nosis nuostabiais aromatais. Dėkoju Vilmai už įdomią paskaitą, o pats ruošiuosi po savaites apsilankyti ir antrojoje paskaitų apie kvapus dalyje, kurioje dėmesys bus skiriamas eteriniams aliejams, jų gavimui ir naudojimui.

Jei ir jūs norite sužinoti daugiau apie kvapus, paskaitų tvarkaraštį ir visą reikalingą informaciją rasite www.marmozel.lt svetainėje.

Straipsnis papildytas: 24 balandžio, 2018

Susiję straipsniai

Komentarai